22 augustus 2023

Lunchtrommels van kinderen nog vaak ongezond

 

Lunchtrommels van kinderen nog vaak ongezond
Kinderen van basisschool De Regenboog vullen samen met Lidl hun lunchtrommel met gezonde producten

De scholen gaan weer beginnen! Tijdens deze ‘back-to-school’ periode is het weer tijd om te laten zien dat de lunchtrommels een stuk gezonder gevuld kunnen worden. Deze zijn nu nog te vaak ongezond. Met het gezamenlijke initiatief ‘Trommel zonder Rommel’ van het JOGG, de GGD, de Wageningen Universiteit en Lidl, willen de organisaties ouders en verzorgers motiveren en inspireren om een gezonde lunchtrommel mee te geven aan hun kinderen. Dat is niet alleen belangrijk, maar ook hard nodig. Uit onderzoek blijkt dat lunchtrommels van kinderen nog vaak ongezonde voeding bevatten. Centraal staat het inspiratieboekje voor ouders met handige weetjes, tips en recepten, dat wordt verspreid via scholen, supermarkten en consultatiebureaus.

Aftrap eerste Trommel zonder Rommel les
Vanuit Smaaklessen, onderdeel van Wageningen Economic Research, zijn er aanvullend Trommel zonder Rommel lessen ontwikkeld voor de basisschool. Landelijk doen er dit jaar 400 schoolklassen mee. De aftrap van de eerste Trommel zonder Rommel les heeft vandaag plaatsgevonden bij basisschool De Regenboog in Wijk bij Duurstede. In de lessen gaan de kinderen aan de slag met hun eigen lunchtrommel. Kinderen bedenken onder andere met een broodjesbouwer nieuwe lunchrecepten voor in hun lunchtrommel en kijken wat voor lunchproducten allemaal in de Schijf van Vijf zitten. Deelnemende scholen ontvangen tijdens de start van het schooljaar een gratis pakket met het lesmateriaal en snackgroenten om te eten bij de les.

Els van Coeverden, Wageningen Economic Research: “De leerlingen krijgen niet alleen kennis mee over wat een gezonde lunch inhoudt. Ze gaan aan de slag met hun eigen lunchtrommel, ontdekken wat voor lekkers en gezonds er allemaal in de trommel kan en bedenken zelf nieuwe trommel-ideeën.”

Trommel zonder Rommel Campagne Lidl
Naast de Trommel zonder Rommel les biedt Lidl met de Trommel zonder Rommel campagne van 14 augustus t/m 27 augustus betaalbare en gezonde lunchrecepten aan in hun folder en op de website. Daarnaast staan er in een geselecteerd aantal filialen diëtisten om informatie te geven over het samenstellen van een gezonde lunchtrommel, hebben ze dit jaar in al hun filialen een display gevuld met gezonde opties voor in de lunchtrommel en een leuke kleurplatenactie voor kinderen.

Iris Zwaneveld, woordvoerster Lidl Nederland: “Als grote landelijke supermarkt voelen we ons verantwoordelijk om een duurzame en gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Omdat een gezonde leefstijl van jongs af aan begint, zetten wij ons in voor educatie en voorlichting over gezonde voeding. De Trommel zonder Rommel campagne is daar een onderdeel van. Tijdens deze campagne willen we ouders en verzorgers inspireren en motiveren om hun kinderen gezonde voeding mee te geven naar school. Zo zetten wij ons samen in voor een goede start van het nieuwe schooljaar!”

Lees meer op lidl.nl/trommelzonderrommel en scan de QR code voor het inspiratieboekje!