Hattemse regen zorgt voor duurzame koelingen in nieuwe Lidl-winkel

Hattemse regen zorgt voor duurzame koelingen in nieuwe Lidl-winkel

Vandaag heeft Lidl haar nieuwe duurzame winkel in Hattem feestelijk geopend. Bijzonder is dat deze winkel een innovatieve regenwateropvang heeft. Hierdoor wordt de riolering van de gemeente ontlast en werken de koelingen in de winkel energiezuinig.

Innovatieve regenwateropvang
Regenwater dat op het dak van de winkel valt, wordt verzameld in een ondergrondse tank met een capaciteit van 100.000 liter. Dit regenwater wordt vervolgens gebruikt om de koelingen efficiënter te laten werken, waardoor energie wordt bespaard, ongeacht het seizoen. Het regenwater dat op het parkeerterrein valt wordt apart opgevangen in een systeem met een capaciteit van 200.000 liter en zorgt daardoor voor minder belasting op de gemeentelijke riolering.

Duurzame voorzieningen
De nieuwe Lidl-winkel in Hattem is, net zoals alle andere Lidl filialen, volledig aardgasvrij. Dankzij de 476 zonnepanelen op het dak wordt de winkel van groene stroom voorzien. Het gebruik van energiezuinige ledverlichting helpt onnodig stroomverbruik te verminderen. Daarnaast wordt de klimaatregeling binnen de winkel ondersteund door het slimme gebruik van restwarmte vanuit de koelingen. De winkel is gebouwd met duurzaam geproduceerd en gecertificeerd hout, en is de isolatie gedeeltelijk vervaardigd uit gerecyclede spijkerbroeken. Ook is er bewust gekozen voor een vloer zonder tegels om materiaal te besparen.

Opening winkel Hattem
De nieuwe supermarkt is A+++++ gecertificeerd en ingericht volgens de nieuwste Lidl-formule met veel ruimte voor dagverse producten. Klanten kunnen bij de Warme Bakker zelf hun verse brood met de broodsnijmachine snijden als ze dat willen. Een blikvanger in de winkel is het ‘Vers & Ambachtelijk’ meubel met een divers en betaalbaar assortiment aan vleeswaren, kazen, tapas- en borrelhapjes. Tevens is de nieuwe supermarkt voorzien van 4 reguliere en 7 zelfscankassa’s.

Foto's door Henk van der Giesen